Változás az élet velejárója, tartja a mondás. A Földön minden, a természet, az állatok és a növények mind részesei annak az állandó körforgásnak, amit az élet változásának nevezünk. Változnak az évszakok, esős és száraz időszakok váltják egymást, a természet újjáéled, hogy aztán téli álmot aludjon, majd a körforgás újraindul. 

A természet változása magától értetődő a növény- és állatvilágnak egyaránt. Az évszakok változásával mi is rácsodálkozunk a természet és a változás szépségeire, a rügyező fákra, nyíló virágokra, vagy ősszel a lehulló levelek ezerféle színére. 

Mi, emberek a változásokat a saját életünkben kevésbé csodáljuk, inkább épphogy toleráljuk. Pedig a saját változóképességünk éppúgy lehet csodálatra méltó, mint a természet örök változása. Egy ember, aki képes akár gyökeres változásra az életében, nagyon nagy tettet visz véghez. Saját változása hatással lesz nem csak az ő életére, de a közvetlen környezetére is, ami aztán még tovább gyűrűzhet. 

Az emberi változás kerékkötője a ragaszkodás, ami az elménkben szüntelenül emlékeztet arra, hogy az a jó, ami most van, azt már ismerjük, kiismertük, köszönjük szépen, nem kérünk az ismeretlenből. Az állandóságra való törekvés természetes, túlélésünket segítő emberi tulajdonság. Őseink túlélését segítették egy vad, kiismerhetetlen világban, ahol minden ellenség, vagy préda volt. Ma már jóval szelídebb világban élünk, az állandóságra való törekvés és a változástól való félelem azonban ugyanúgy megvan bennünk.

Néhány tévhit a változással kapcsolatban:

1. A változás egyenlő a rosszal

Ez sokkal árnyaltabb, a változás hozhat rengeteg jó dolgot magával, sokszor olyanokat, amikre te magad sem gondolnál vagy számítanál. A változás kizárásával ezektől a jó dolgoktól is elzárhatod magad. Az elméd szereti előre kategorizálni: mi kell a komfortzónán belüli léthez és mi az, amit ki kell zárni. Csakhogy érhetnek meglepetések, változhatnak körülmények, amikhez alkalmazkodni kell. Minél inkább elfogadod a változást, az azzal járó átmenetek annál gyorsabban és fájdalommentesebben tudnak végbemenni.

2. Kis változás nem elég

Akár a gondolkodásodban, akár cselekedeteidben történik változás, az új irányokba terelheti az életedet. Értékeld a kis dolgokat is, az apró örömöket és a sikereket is! Kis lépésekkel teremtheted meg azt az életet, amire vágysz! 

3. Az ismeretlen egyenlő a rosszal

Az ismeretlentől való félelem sokszor visszatart minket új dolgok kipróbálásából. Kérdések százai repkedhetnek a fejedben, amikre nincsen válaszod. Mi lesz, ha… Fejest ugrani az ismeretlenbe félelmetes, de mindenképpen tapasztalatot szerel általa. A tapasztalatok pedig segítenek a következő nehéz, vagy új helyzetek kezelésében. Ha belegondolsz, minden és mindenki ismeretlen volt egyszer az életedben. Aztán a megismerés által közelebb került hozzád és megszűnt ismeretlennek, ez által félelmetesnek lenni. Adj esélyt az ismeretlennek!  

4. Kudarc, ha valami nem sikerül

Megpróbáltad, elbuktál. Sokszor csak a győztesek és a sikeresek kapnak elismerést, holott ők is biztosan buktak már el párszor. Ha valami nem sikerül, tudd levonni a tanulságokat abból, hogy mit rontottál el. Van olyan is, hogy mindent jól csináltál, de valamiért mégsem sikerült. Próbáld meg lazábban kezelni az ilyen helyzeteket. Majd legközelebb máshogy lesz!

Hogyan változtathatod át a változástól való félelmedet? Hogyan teheted a változást a barátoddá? 

Türelem, elengedés és elfogadás. Sokszor a változás azzal jár, hogy valamit el kell engedned a régiből, hogy helyet adj az újnak. Ez a változás, átalakulás teremthet nehéz helyzeteket, akadályokat, amiken át kell lépned. Ennek a nehézségnek az elfogadása az egyik, ami segíthet téged a változás útján. Elfogadod, hogy most nehéz, de ez csak átmeneti állapot. Tedd az időt szövetségeseddé, ami elhozza neked a várt lehetőségeket, tapasztalatokat és eseményeket. Figyeld meg önmagad, mik azok a dolgok, amikben változóképes, vagy alkalmazkodó képes vagy, és mi az, ami nehézséget okoz. Tanulni, többet megtudni magunkról már önmagában egy változás kezdete.